2 Yıllık Yüksekokul Okuyanlar İçin Askerlik Hizmet Süresi Açıklaması

Etiketler: , , , , , , , , ,


Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlıığı (ASAL )Tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibidir.


Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek okul mezunlarının askerlik hizmet süreleri 1076 Sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunuyla düzenlenmiştir. Bunlardan yedek subay olanların hizmet süreleri on iki ay, kısa dönem erbaşların ise altı aydır.

Dört yıldan daha az süreli yüksek okul mezunları ise 1111 Sayılı Askerlik Kanununa tabidirler ve askerlik hizmet süreleri on beş aydır. Bakanlığımızca askerlik hizmet süresinin değiştirilmesi hususunda bir çalışma bulunmamaktadır.


Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlıığı (ASAL )Tarafından yapılan açıklama blogumuzda bilgilendirme amaçlı verilmiştir. Açıklamanın orjinaline ASAL'ın resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz!..

Share/Save/Bookmark

3 yorum:

Adsız dedi ki...

MESLEK YÜKSEKOKULLARI VE ASKERLİK

Prof.Dr.Kenan ÇELİK



Son gündem, meslek yüksekokulu öğrencilerine kısa dönem askerlik yolu açılıyor şeklinde.

Ben önceden beri bu konuyla ilgileniyorum.

Yasa teklifi son derece yerindedir, hatta çok geç kalınmıştır. Destekliyorum. Bir MYO müdürü olarak sonuçlanmasını da sabırsızlıkla bekliyorum.

Sadece ben değil, tüm MYO öğrencileri de bekliyor. Elbette, sadece erkek öğrenciler.

Şu anda, bir MYO mezunu, aynen ilkokul veya hiç okuma yazma bilmeyenler kadar askerlik yapıyor ve aynı şartlarda yapıyor.

Dört yıllık fakülte mezunları ise, hem kısa dönem 6 ay askerlik yapabiliyor, hem de 12 ay yedek subay olarak askerlik yapabiliyor.

Ülke olarak, ara eleman yetiştirilmesini sözde teşvik ediyoruz. Tüm iş adamları nitelikli ara eleman bulamadıklarından yakınıyor.

Bunun için MYO’lar kuruldu. Sınavsız geçiş getirildi. Ama ne meslek liseleri, ne de MYO’lar cazip hale getirilebildi. Eskisine göre daha da kötü oldu.

MYO’ları sınavsız gelen bir öğrenci, her an kayıt sildirebiliyor, derslerine fazla çalışmıyor. Çünkü girişte bir çaba harcamamış. Mezun olduğunda da kazanacağı fazla bir şey olmadığını düşünüyor.

Ama şu da bir gerçektir ki, her şeye rağmen, çalışan ve kendini iyi yetiştiren çok öğrencimiz var.

Kısa dönem askerlik hakkı verilirse iyi olur.

Ancak, bu tasarı eksik. Yapmışken tam yapmak lazım.

Bir MYO mezunu fakülte mezununun yarısı kadar okuyor. O halde MYO mezunlarına fakülte mezunlarının yarısı kadar hak tanımak gerekir.

9 ay kısa dönem er olarak askerlik uygulaması yerindedir.

Ancak, biz öğrencilerimize 12 ay YEDEK ASTSUBAYLIK hakkının verilmesini istiyoruz. Tasarıda yeni düzenleme yapılmalı veya meclis görüşmelerinde düzeltilmeli.

O zaman MYO’ların cazibesi artar. Dolayısıyla, meslek liselerinin cazibesi artar. Meslek liselerine talep artar. Daha kaliteli öğrenciler gelir.

MYO’yu bitirmek için çaba sarfeder. Çünkü uçunda yedek astsubaylık ve beğenilirse tezkere bırakarak şerefli bir görevi yapma imkanı var.

Hatta, not ortalaması yüksek olan öğrenciler, yedek astsubaylığa kabul edilirse, MYO’ların başarısı çok daha fazla artar.

Ordumuzun ve ülkemizin lehine bunlar. Niye?

Ordumuzda, bütün branşlara iş verecek alan var. Makineci, İklimlendirmeci, elektronik haberleşmeci, bilgisayarcı, işletmeci, büro yöneticisi ve sekreter, muhasebe benzeri her alanda iş var. Bu çocuklar alanlarında çalışarak orduya yararlı olur.

Asıl önemlisi, ordu disiplininde 12 ay ciddi bir staj yapar. Askerliği bittiğinde, iş dünyasına hazır, ciddi bir staj yapmış eleman sağlanmış olur. Ordunun ekonomiye de katkısı olur. İş dünyasının kalifiye eleman bulamıyoruz feryatlarını da ortadan kaldırır.

Bu şartlar altında MYO’lar da daha iyi öğrenci bulduğu için daha iyi eğitim yapacak. Orduya daha bilgili elemanlar gönderecek.

Bir teklifim daha var. O da kız öğrencilerimiz ile ilgili. Kız öğrencilere de orduda eğer isterlerse staj yapma veya çalışma imkanı sağlanabilir. Ordunun belirleyeceği şartlara göre. Jandarmada bu uygulama başladı. Örneğin, büro ve sekreterlik hizmetlerinde, muhasebe hizmetlerinde, askerlik şubelerinde bu uygulama yapılabilir. Ordu zaten iyilerini seçip alacağına göre, öğrencilerin orduya yararı olur.

Astsubay okulunda okuyarak, astsubay olma imkanı var zaten.

Bu yazdıklarımı, bir hoca ve müdür gözüyle değerlendiriyorum. Hissi olmamam mümkün değil. Ordu da bizim bilmediğimiz kriterleri veya ihtiyaçları varsa zaten değerlendirir.

Şunu söyleyeyim özellikle: “Bizler gerektiğinde ömür boyu askerlik yapmaya ve vatanımız için ölmeye hazır bir milletiz”

Admin dedi ki...

Görüşlerinizin çoğuna katıldığımı belirtmeliyim. Fakat Yedek Subaylığın Üniversite mezunlarından tamamen kaldırılması taraftarıyım.

Yazıdaki son cümleniz Türk Milletinin Vatanı için neler yapabileceğini özetliyor... Tebrik Ederim!..

Adsız dedi ki...

bu konuya çok güzel bir şekilde değindiğiniz için teşekkür ederim... yeniden meclis gündemine glmesini istiyoruz...ama getiren olur mu bilemeiz tabi...

Yorum Gönder

Yorum Yaparken :

1. Türkçe dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat edin.
2. Hakaret içeren yorumlar yapmayın.