Hareket Nedir? Hareket Çeşitleri Nelerdir?

Etiketler: , , , ,


hareket, hareket nedir, hareket çeşitleri nelerdir
Hareket, fizikte sıfırdan büyük kütleli herhangi bir cismin yatay, dikey veya her iki düzlemde birden bu düzlemlerdeki sabit bir noktaya göre pozisyonunun zaman fonksiyonuyla değişmesini ifade eden kavramdır.

Duran bir cisim yer değiştirdiğinde hareket etmiş olur. Cisimlerin hareket ettikleri sırada geçtikleri noktalar o cismin hareket yörüngesini oluşturur.

Cisimlerin hareket halindeyken kattettiği yol uzunluk ölçüsü birimiyle ölçülür. Hareket, çeşitli durumlara göre, çeşitlilikler gösterir. Hareket, genel olarak ikiye ayrılır:
  1. Çizgisel hareket,
  2. Dönme hareketi. 
Çizgisel harekette bulunan cisimler, bir çizgi üzerinde ilerler. Cismin üzerinde gittiği çizgi, o cismin “yörünge” sini meydana getirir. Dönme hareketi, bir eksen çevresinde olan harekettir.

Gerek çizgisel harekette gerekse dönme hareketinde, üç şekilde hareket olur: Düzgün hareket, düzgün olmayan hareket düzgün değişen hareket.

Düzgün hareket, zaman ne oluyorsa olsun, ortalama hızı hep aynı olan harekettir. Böyle harekette, hareket eden cismin hızı değişmez, belli zaman aralıklarındaki hızı, zamanla orantısız olarak değişen harekettir.

Düzgün değişen hareket, hızı zamanla orantılı olarak değişen (artan yada eksilen) harekettir. Yani böyle harekette hız, zamanın birinci dereceden bir fonksiyonudur. Böyle harekette hız, zamanla artıyorsa, harekete düzgün hızlanan hareket eğer zamanla azalıyorsa, harekete düzgün yavaşlayan hareket demir.

Tabiatta, canlı ve cansız varlıklar, hareket edip etmediklerine göre üç bölüme ayrılır:

  1. Hareket etmeyen varlıklar; Bunlar, cansız varlıklardır. Topraklar, taşlar, madenler, dağlar, tepeler, kendiliklerinden hareket edemezler.
  2. Bulundukları yerde hareket eden varlıklar; Bunlar da, bitkilerdir. Dikkat edecek olursak, belli bir yere ekilen bir tohum ya da diki|en bir fidan, zamanla gelişir, yer değiştirmediği halde, büyümesine devam eder. Ağaç şeklini alır, ‘Çevresine dallar salar. Bulunduğu yere göre de, güneş ışığını alabilmek için, güneş ışığının geldiği tarafa doğru, yine yerini değiştirmeden döner. Bu yerini değiştirmediği halde, hareket edildiğinin örneğidir.
  3. Tam olarak hareket eden varlıklar; Bunlar da hayvanlar ve insanlardır. Hayvanlar ve insanlar, yiyecek bulmak, yaşamalarının gerektirdiği şeyleri yerine getirebilmek için, devamlı olarak yer değiştirirler ve hareket ederler.

İnsan ve hayvanlarda hareket
İnsan ve hayvanlarda hareket ,iki türlüdür:

  1. İsteyerek yapılan hareketler; Bir hayvanın istediği bir yere doğru gitmesi, bizim koşmamız, bacağımızı, kolumuzu oynatmamız, ağzımızı açıp kapamamız, isteyerek yapılan hareketlerdir.
  2. İstediğimiz dışında yapılan hareketler; Gerek insanların, gerekse hayvanların, istekleri dışında yaptıkları hareketlerdir. Kanın dolaşımı, kalbin atması, bağırsakların, midenin çalışması gibi hareketler, isteğimiz dışında olan hareketlerdir.

İnsanlarda ve hayvanlarda, isteğimizle olsun, isteğimiz dışında olsun, hareketi sağlayan organlar, kemikler, kaslar ve eklemlerdir .

Share/Save/Bookmark

10 yorum:

Adsız dedi ki...

çok sağolun

Adsız dedi ki...

bu site ve program benim ödevim ve ödevlerim için çok yardımcı oldu bu yüzden bu siteyi ve programı yaparken emeği geçen herkeze TEŞEKKÜR ediyorum.

Adsız dedi ki...

çok uzunnnn :(

Adsız dedi ki...

eywallah yeğenim çok sağol

Adsız dedi ki...

benim aradığım bu değil!!

Adsız dedi ki...

teşekür ederim ödevimde çok yardımcı oldu(^ - ^)
_

Adsız dedi ki...

Wowe . Cok Cix Cok İşime Yaradı Cok SaoL Panpaağ ! <3

Adsız dedi ki...

Çok sağol REİS Fizik Yıllık devimi Sizin Sayenizde Yapıyorum.ÇoK TEŞEKKüRLER..!

Adsız dedi ki...

Ek olarak bilgi;
Hareket nedir?
Bir cismin sabit kabul edilen bir noktaya göre zamanla yer değiştirmesine hareket denir. Cismin hareketi sırasında seçilen sabit noktaya başlangıç noktası veya referans noktası denir.
Bir cismin hareketli olup olmadığı seçilen başlangıç noktasına göre belirlenir. Cisim bir noktaya göre hareketli iken başka bir noktaya göre hareketsiz olabilir.
Evrende bulunan bütün cisimler hareketlidir. (Seçilen başlangıç noktaları ayarlanarak bütün cisimler hareketli olarak gözlenebilir).

Hareket çeşitleri;
a) Düzgün Doğrusal Hareket
b) yol zaman grafiği
c)Sürat – Zaman Grafiği
d)Düzgün Hızlanan Doğrusal Hareket
e) Düzgün Yavaşlayan Doğrusal Hareket
f)Hız zaman grafiği
g)Konum zaman grafiği
h)İvme zaman
ı) sabit hızlı hareket

Yardımım dokunduysa sevinirim...

Adsız dedi ki...

BENİM ARADIĞIM BU DEĞİL CANLILARIN HAREKET ÇEŞİTLERİYDİ

Yorum Gönder

Yorum Yaparken :

1. Türkçe dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat edin.
2. Hakaret içeren yorumlar yapmayın.