2009 ÜDS Sonbahar Dönemi Başvuru Duyurusu

Etiketler: , , ,


Üniversitelerde Doçentliğe yükselmek isteyen doçent adaylarının girmesi gereken Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'nın ÖSYM tarafından yayınlanan basın duyurusu aşağıdaki gibidir.

2009- Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)
Sonbahar Dönemi Başvuruları
(14.08.2009)

Doçentlik Sınav Yönetmeliği uyarınca, doçent adaylarının Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’na (ÜDS) girmeleri gerekmektedir. Bu sınav ile ilgili bazı bilgiler aşağıdadır:

ÜDS Alman, Fransız ve İngiliz dillerinde fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere üç ayrı alanda, yılda iki kez Mart ve Ekim aylarında; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri ile Lefkoşa ve Bişkek’de (Kırgızistan) merkezi olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır.

2009-ÜDS’nin ikinci uygulanma tarihi 4 Ekim 2009’dur. Başvurular 17- 26 Ağustos 2009 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınava katılmak isteyen adaylar, 2009-ÜDS Sonbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

ÜDS’de 100 üzerinden 65 veya daha fazla puan alan doçent adayları başarılı olacaklardır. Yabancı dil koşulunu karşılamak için, doktora adayları ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da ÜDS’ye girmeleri ve 100 üzerinden 55 veya daha fazla puan almaları gerekmektedir.

18 Temmuz 2009 tarih ve 27292 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (DUS) mesleki bilgi sınavına girebilmek için mesleki yabancı dil sınavında 100 üzerinden en az 50 puan almak şarttır. Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya ÜDS’de 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar da başarılı kabul edilecektir.

28 Nisan 2007 tarih ve 26506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği" Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavına (YDUS) ilişkin esasları düzenlemektedir. Bu yönetmeliğin İkinci Bölümünün 10. maddesinde "ÖSYM tarafından yapılacak bilim sınavına (YDUS), KPDS veya ÜDS'den 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar katılabilir." hükmü yer almaktadır.

31.07.2008 tarih ve 26953 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlarına İlan ve Başvurma Şartları" adlı İkinci Bölümün 6. Maddesinde: "Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 70, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak." ve "Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükümleri yer almaktadır. Aynı Bölümün 7. Maddesinde ise: "Yabancı dil okutmanı başvurularında ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak." hükmü yer almaktadır.

ÜDS sonuçları yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunu ile lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için ÜDS sınav sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir.

2009-ÜDS Sonbahar Dönemi ile ilgili ayrıntılı bilgi sınav kılavuzunda verilmektedir. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2009-ÜDS Sonbahar Dönemi adaylarına duyurulur.


ÖSYM BAŞKANLIĞI

Bilgi için : ÖSYM

2009-Ösys Sonuçları ve Ösys Puan Aralıkları

Etiketler: , , , , , ,


2009 yılı Ösys sınav sonuçları nihayet açıklandı. Aşağıdaki bağlantılardan sonuçlara ulaşabilirsiniz.

2009 ÖSYS Sonuçları 

2009 ÖSYS Sınav sonuçlarında oluşan en küçük ve en büyük puanlar için burayı ziyaret edebilirsiniz.